A dermatológia és az esztétikai dermatológia fontossága (1. rész)

A dermatológia, azaz bőrgyógyászat egy olyan orvostudomány-ág, mely a bőr betegségeivel, annak tüneteivel és a szóba jöhető kezelésekkel, valamint gyógymódokkal foglalkozik. Több ponton találkozik a szövettannal és a bakteriológiával, valamint az allergológiával, továbbá számos egyéb orvostudományi ágazattal. Ez azért van így, mert bizonyos betegségek első tünetei a bőrön jelentkeznek és a probléma gyökerének feltárásához szükség van a dermatológia szakembereire is.

Érdekesség, hogy ez a tudomány már az ókor óta létezik, hiszen a bőr és annak állapota mindig is érdekelte, foglalkoztatta az embereket. A legelső írásos mű, mely a témával foglalkozik, az olasz Geronimo Merculari 1572-ben befejezett munkájának eredménye, és a De morbis cutaneis címet kapta. A dermatológia kezdetekben a belgyógyászat részét képezte, majd az 1800-as években vált különálló orvostudományi ágazattá.

Hazánkban is ugyanezen idő tájt nyitotta meg kapuit az első dermatológiai képzéssel foglalkozó iskola, illetve a kórházakban is ekkoriban hoztak létre külön osztályt a bőrgyógyászat számára. Egy évszázaddal később már teljesen kiépült a dermatológia oktatási rendszere, vagyis minden orvosi egyetemen részt lehetett venni a bőrgyógyászati szakképzéseken. Megalakult a Magyar Dermatológiai Társulat is és elindult a saját szakfolyóiratuk is, mely a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle nevet viselte. A fejlődés következő lépéseként 1952-ben megnyitotta kapuit az Országos Bőr és Nemi Kórtani Intézet. Hét évre rá pedig megrendezésre került az első magyarországi nemzetközi bőrgyógyászati kongresszus.

A XX. században is számos szaktekintély büszkélkedhetett kiemelkedő teljesítménnyel a bőrgyógyászat terén, mint például id. Nékám Lajos, aki többek között általános dermatológiával foglalkozott. Poór Ferenc nevét is érdemes megemlíteni, aki a funkcionális bőrgyógyászati vizsgálatok meghonosításáért felelős. Daróczy Pál a bőrben zajló élettani folyamatok vizsgálatában nyújtott munkájáért érdemelte ki az elismerést.


Hírek

Arckontúrozás bioszálakkal

Arckontúrozás bioszálakkal

Akciók

Erdélyi Mónika bioszálak kombinációjával szépült!

tovább

Lézeres szőrtelenítés

Lézeres szőrtelenítés

Újdonságok

Judy, énekesnő kipróbálta lézeres szőrtelenítő kezelésünket.

 

 

tovább

Szem alatti karikák elüntetése

Szem alatti karikák elüntetése

Hírek

Valkó Eszternek hyaluronsavval segítettük a szemek alatti karikák eltüntetésében!

tovább

Műtét nélküli zsírbontás

Műtét nélküli zsírbontás

Média

Egy újfajta kezeléssel eltüntethető a toka.

 

 

tovább
További híreink

Kapcsolat

Fehérhajó Revital Center

H – 1052 Budapest, Fehérhajó u. 12-14.
Tel: +36 1 267 34 52
Mobil: +36 30 838 02 38

Tel / Fax: +36 1 267 47 58
Facebook: Fehérhajó Revital Center 
E-mail: info@feherhajorevital.hu

Nyitva tartás: hétköznaponként 8-20 óráig.

 


 

online bejelentkezés

Az orvosi konzultációkat, kezeléseket előre egyeztetett időpontban, teljes diszkréció mellett veheti igénybe.

A Fehérhajó Revital Center a belváros V. kerületében található, az M1, M2 és M3 metróvonalak, Deák téri megállójától egy perc sétára. Az autóval érkező vendégeink biztos parkolási lehetőséget találnak a Szervita téri parkolóházban, melytől egy perc sétára találják meg Orvosi és Esztétikai Centerünket. A megváltozott forgalmi körülmények miatt a Szervita téri parkolóház a Bárczy István utca irányából közelíthető meg legkönnyebben.

Hírlevél feliratkozás

Név *
E-mail cím *

* kötelező kitölteni